![Valnötsbröd med kärnat smör](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/cc533a0220e422dbde82b1e69a3205e158415f2f-600x900.jpg)
Gör så här 1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Blanda samman torra ingredienser till brödet och rör sedan ner sirap och filmjölk.3. Blanda samman till jämn smet och häll över i bakplåtsklädd form. Strö över valfria frön/nötter och toppa med lite havssalt.4. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt brödet svalna och börja med smöret.5. Vispa grädden länge till smörkulor. Ta kulorna och sätt samman till gemensam stor smörklump. Tvätta smörklumpen under rinnande vatten och ”krama ur” smörvätskan som samlats. Blanda eventuellt i havssalt, rivet citrusskal, vitlök, örter eller annan smaksättare.
Valnötsbröd med kärnat smör
![Valnötsbröd med kärnat smör](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/cc533a0220e422dbde82b1e69a3205e158415f2f-600x900.jpg?w=2048&q=75&fit=fillmax&auto=format)
Ingredienser
VALNÖTSBRÖD
1 dl valnötter
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl mörk sirap
5 dl filmjölk
3 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
3 dl fiberberikade havregryn
3 dl mjöl
2 ½ dl grovt rågmjöl
KÄRNAT SMÖR
3 dl vispgrädde (blir ca 100 g rent smör)
½ tsk havssalt
Ev smaksättare: rivet citrusskal, örter, vitlök
TILL SERVERING
Lättkokta ägg och annat pålägg
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda samman torra ingredienser till brödet och rör sedan ner sirap och filmjölk.
3. Blanda samman till jämn smet och häll över i bakplåtsklädd form. Strö över valfria frön/nötter och toppa med lite havssalt.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt brödet svalna och börja med smöret.
5. Vispa grädden länge till smörkulor. Ta kulorna och sätt samman till gemensam stor smörklump. Tvätta smörklumpen under rinnande vatten och ”krama ur” smörvätskan som samlats. Blanda eventuellt i havssalt, rivet citrusskal, vitlök, örter eller annan smaksättare.