![Somrig tårta med kolasås](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/38f91fa256369f1395ee1825559bc166b56da0ea-600x600.jpg)
Gör så här1. Smält smöret och häll i mjölken.2. Vispa ägg och socker.3. Häll i äggsmeten och blanda i resten utan den hackade mandeln.4. Häll i smeten i tre mindre formar (16 cm) och strö över den hackade sötmandeln. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills den blivit gyllenbrun och det inte fastnar någon smet på bakstickan, låt svalna.5. Gör kolasåsen. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på låg värme i ca 5 minuter och rör i vaniljsockret. Låt svalna helt.6. Gör frostingen. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Bred ut ett lager mellan varje botten och täck sedan hela kakan med samma frosting.7. Ringla på kolasåsen och låt den rinna ner över kanten på tårtan. Dekorera med färska aprikoser, några gröna blad och björnbär.
Somrig tårta med kolasås
Fira sommarens härliga dagar med denna ljuvliga tårta som kombinerar saftiga bottnar, len frosting och en oemotståndlig kolasås. Med en hint av mandel och fräsch aprikosmarmelad blir det en perfekt balans mellan sött och syrligt. Toppa med färska frukter för en dekoration som både lockar ögat och smaksinnet – en tårta som garanterat imponerar vid alla tillfällen!
![Somrig tårta med kolasås](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/38f91fa256369f1395ee1825559bc166b56da0ea-600x600.jpg?w=2048&q=75&fit=fillmax&auto=format)
Ingredienser
TÅRTBOTTEN
3 st ägg
2 dl socker
2 st bittermandel, riven + några droppar mandelarom
50 g smält smör
1 dl mjölk
1,5 dl mjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
FROSTING
400 g färskost
100 g smör
2 dl florsocker
1,5 dl slät aprikosmarmelad
KOLASÅS
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Smält smöret och häll i mjölken.
2. Vispa ägg och socker.
3. Häll i äggsmeten och blanda i resten utan den hackade mandeln.
4. Häll i smeten i tre mindre formar (16 cm) och strö över den hackade sötmandeln. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills den blivit gyllenbrun och det inte fastnar någon smet på bakstickan, låt svalna.
5. Gör kolasåsen. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på låg värme i ca 5 minuter och rör i vaniljsockret. Låt svalna helt.
6. Gör frostingen. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Bred ut ett lager mellan varje botten och täck sedan hela kakan med samma frosting.
7. Ringla på kolasåsen och låt den rinna ner över kanten på tårtan. Dekorera med färska aprikoser, några gröna blad och björnbär.