![Lax- och avokadopaj](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/05f0c2c8c14bcb23ec7275170116a53f8cce2aba-600x800.jpg)
Gör såhär1. Sätt ugnen på 225°C.2. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa och tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.3. Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strö över strimlad lax och tärnad avokado.4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, dill, salt och peppar och häll i formen.5. Grädda i ca 45 minuter och låt svalna.
Lax- och avokadopaj
Lyxig men lättlagad, denna paj kombinerar kallrökt lax och krämig avokado med en len äggstanning och smak av dill. Den gyllene pajbotten och den milda purjolöken gör rätten både elegant och mättande. Perfekt som huvudrätt till en lätt sallad, eller som ett imponerande inslag på buffébordet. En garanterad favorit för både vardag och fest!
![Lax- och avokadopaj](https://cdn.sanity.io/images/jjv48zaf/production/05f0c2c8c14bcb23ec7275170116a53f8cce2aba-600x800.jpg?w=2048&q=75&fit=fillmax&auto=format)
Ingredienser
Till 6-8 portioner
PAJDEG
4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
FYLLNING
½ purjolök
1 msk smör eller margarin
300 g kallrökt lax
1 avokado
ÄGGSTANNING
4 ägg
4 dl mjölk
1½ dl vispgrädde
2 dl riven ost
Dill
Salt och peppar
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa och tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
3. Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strö över strimlad lax och tärnad avokado.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, dill, salt och peppar och häll i formen.
5. Grädda i ca 45 minuter och låt svalna.